První crowdfundingová licence v ČR díky FINREG PARTNERS

 

Advokátní kancelář FINREG PARTNERS pomohla klientovi, Investown, získat od České národní banky první crowdfundingovou licenci v ČR podle evropského nařízení o poskytovatelích služeb skupinového financování.


Nařízení rozlišuje dvě kategorie - tzv. investiční a úvěrový crowdfunding:

Investiční crowdfunding stojí na principu párování zájmů investorů a vlastníků projektů, přičemž investor může získat přímý podíl na vlastníkovi projektu (např. v podobě akcie nebo jiného účastnického cenného papíru). V ČR je tento typ financování vzácný, dle dostupných informací o něj dosud ČNB nikdo nežádal.

Úvěrový crowdfunding zahrnuje párování zájmů investorů a vlastníků projektů s tím, že investor poskytne úvěr, který je vlastník projektu povinen po určité době vrátit nebo vracet ve splátkách. V Česku jsou v této oblasti obzvláště oblíbené platformy pro investice do nemovitostí.

Právě k úvěrovému crowdfundingu Investown licenci získal. Stali se tak poskytovatelem služeb skupinového financování v rozsahu umožnění poskytování úvěrů.

Jsme hrdí na inovativní přístup celého týmu kanceláře, který se klientovi a přípravě veškerých podkladů komplexně věnoval a aktivně komunikoval s regulátorem po celou dobu licenčního řízení.

Blahopřejeme Investown a přejeme hodně úspěchů v další fázi podnikání!

Print Friendly and PDF
 

Klíčové kontakty