Evropské zelené dluhopisy v kostce

 

Na konci října bylo na půdě Evropské unie přijato nařízení o evropských zelených dluhopisech („Nařízení“), které stanovuje jako první svého druhu jednotné standardy pro dluhopisy označované jako "evropský zelený dluhopis" nebo "EuGB".


Význam nařízení a názvosloví

Nařízení má za cíl sjednotit a zefektivnit v současné době roztříštěný a nepřehledný trh zelených dluhopisů. Ten se řídí rozdílnými standardy či dokonce vlastními kritérii jednotlivých emitentů pro posuzování udržitelnosti. Tato nejednotnost zvyšuje riziko klamavé ekologické reklamy (tzv. greenwashingu) a může omezovat investiční příležitosti jak pro investory, tak pro emitenty. 

Unijní rámec pro zelené dluhopisy bude dobrovolný. Bude tedy na jednotlivých emitentech, zda se rozhodnou splňovat požadavky Nařízení,  aby mohli dluhopis označit jako zelený. Za "evropský zelený dluhopis" se budou moci označovat pouze dluhopisy, k nimž byl uveřejněn prospekt podle nařízení o prospektu, nebo které jsou emitované či zaručené vybranými veřejnoprávními subjekty (např. státy, kraji či obcemi).

 
Evropské zelené dluhopisy v kostce
 

Klíčový znak zeleného dluhopisu 

Klíčovým hlediskem pro možnost použít označení zelený dluhopis je přidělování výnosů z dluhopisů. Téměř všechny výnosy (minimálně 85 %) se budou muset alokovat, přímo nebo nepřímo, na environmentálně udržitelné hospodářské činnosti, tj. činnosti, které jsou v souladu s environmentálními cíli stanovenými v nařízení o taxonomii

Na jiné než environmentální (např. sociální) cíle se Nařízení nevztahuje. Nařízení ale ponechává určitou míru flexibility. Než však bude taxonomický rámec plně funkční, mohou emitenti alokovat zbylých až 15 % výnosů

do činností, pro které zatím neexistují technická screeningová kritéria podle nařízení o taxonomii

do jiných specifických činností, které musí přispívat k environmentálním cílům stanoveným v tomto nařízení.

Transparentnost a zveřejňování informací

Emitenti „evropských zelených dluhopisů“ budou muset splňovat široké požadavky na transparentnost a zveřejňování informací o tom, jak výnosy z dluhopisů přidělují. Před vydáním dluhopisu budou emitenti zveřejňovat přehled údajů o evropském zeleném dluhopisu. V průběhu trvání investice a po její splatnosti pak zejména roční zprávy o alokaci a zprávy o dopadu na životní prostředí.

Emitenti, kteří prozatím nemohou splnit standardy Nařízení, ale přesto chtějí dát najevo své „zelené ambice“, mají možnost nabízet dluhopisy jako „environmentálně udržitelné“ nebo „vázané na udržitelnost“. Pro tyto účely mohou využívat společné šablony pro pravidelné zveřejňování informací o udržitelnosti svých dluhopisů. Cílem tohoto pravidla je zamezit greenwashingu.

Klasifikace zelených dluhopisů a účinnost nařízení

V praxi tak budou existovat dvě skupiny zelených dluhopisů:

„evropské zelené dluhopisy“ (splňující všechny požadavky Nařízení),

a ostatní zelené dluhopisy.

S ohledem na to, že zprávy emitentů zelených dluhopisů publikované podle Nařízení, se budou muset povinně ověřovat nezávislými subjekty, zavádí se systém registrace. Tento systém taky zahrnuje rámec dohledu pro externí posuzovatele. Ti budou muset splňovat požadavky Nařízení. Velký důraz se přitom klade na řádné řízení střetů zájmů. Externí posuzovatelé budou mít 18 měsíců, aby se těmto novým podmínkám přizpůsobili. 

Očekává se, že Nařízení bude použitelné od ledna 2025, přičemž v Úředním věstníku EU by mělo vyjít na přelomu příštího roku.

Print Friendly and PDF
 

Klíčové kontakty